top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAyşe Sokullu

BLW nedir, ne değildir?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2021














Bebekler ilk altı ay boyunca anne sütü veya onun yokluğunda uygun formül mamalarla beslendikten sonra yaşa uygun gıdalarla beslenmeye alıştırma süreci başlar. Bu dönemde bebeğin buna hazır olduğunu gösteren, kas gücü ve gelişimi ile ilgili bazı göstergeler vardır:

- Desteksiz ya da az destekle oturabilmesi

- Elleriyle objeleri yakalayıp ağıza götürmesi

- Çiğneme hareketleri yapması

- Yemek yiyen birini gördüğünde ilgilenmesi veya istemesi sayılabilir.


Baby Led Weaning kelimelerinin kısaltması olarak BLW’nin tam anlamı “bebek önderliğinde sütten kesme” olmakla beraber, altıncı aydan sonra anne sütü ve mama kesilmeksizin “bebek önderliğinde ek gıdaya geçiş” anlamında kullanılmaktadır.

BLW yöntemi beslenmeye geçerken bebeğin isteğini, mizacını ve katılımını yok saymadan, ona insiyatif vererek kontrollü beslenmeyi önerir. Bizim alışılagelmiş bebek bakım ve beslenme yöntemlerimize oranla daha özgür bırakan bir yöntemdir. Kaşık ya da püreler kullanılmadan bebeğin tutup ısıracağı yumuşaklıkta parmak gıdaları önerilir. Zorlama, aşırı besleme, bebeğin güven kaybı gibi olasılıkları azaltır, bebeğin gıdaların dokusunu, tadını deneyebilmesine fırsat verir; ancak aspirasyon, boğulma, yetersiz beslenme gibi başka olasılıklara da yol açabilir. Altı aylık bebeklere ek gıda başlanırken bu yöntemin o bebeğe uygunluğu mutlaka gözden geçirilmelidir. Dokuz ay sonrasında ise çoğu bebek hazır hale gelir.


BLW uygularken önemli kurallar:

· Bebek yemek yediği sürece devamlı anne baba gözetiminde olmalıdır.

· Koltukta ya da mama sandalyesinde dik pozisyonda oturmalıdır.

· Verilen gıdanın iki parmak arasında ezilebilecek yumuşaklıkta olması gerekir.

·Yerken öğürürse anne baba sükunetle yardımcı olmalı, bebeği paniğe sürüklememelidir; öğürme onu boğulmaktan kurtaracak mekanizmadır.

·Öğürerek çıkaramadığı bişey olursa, sessiz kalır ve tıkanırsa Heimlich manevrası yapmak için hazırlıklı olmak, mümkünse ilk yardım eğitimi almış olmak önerilir.




Bebeklerde Heimlich manevrası nasıl yapılır?


Bebeklerde Heimlich Manevrası yetişkinlerde ve çocuklarda uygulanan manevradan farklıdır. Öncelikle tıkandığı farkedilen bebeğin ağız içinde görünen gıda ya da cisim varsa bir parmakla yanaktan yanağa katedilerek alınmaya çalışılır. Bu işlem sonrasında halen nefes alamıyorsa, bebek yüzü yere bakacak şekilde kola yatırılır. Bebeğin kafası vücudundan biraz daha aşağıda tutularak, iki kürek kemiğinin arasından belden boyuna doğru beş kez süpürür tarzda vurulur. Bu yolla soluk alması sağlanamazsa bebek sırtüstü çevrilip göbek deliği ile iman tahtası arasına orta parmak ve yüzük parmağı birleştirilerek beş kez baskı uygulanır. Bu işlemler bebek soluk alana kadar tekrarlanır.



133 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page